Ann-Christine Bärnsten

Ann-Christine Bärnsten slog igenom i Melodifestivalen 1975 med låten ”Ska vi plocka körsbär i min trädgård”. En låt som mer än fyrtio år senare fortfarande framkallar ett leende på mångas läppar och har nått kultstatus. Ann-Christine gick i grundskolan på Adolf Fredriks musikskola. Hon har fortsatt att arbeta som artist under alla år och producerar även egen musik. På 80-talet startade hon Sveriges första renodlade talarförening och hennes man – den framlidne författaren Lasse Strömstedt – var en av talarna. Talarföreningen var inriktad mot sociala frågor så som missbruk, kriminalitet och relationer.

Hennes dröm om att bli författare blev verklighet 2005 när debuten ”Döden är en schlager” gavs ut på Bokförlaget Forum. Boken har sålt i mer än 25 000 exemplar i de olika formaten (inbunden, pocket, ljudbok, e-bok och punktskrift). ”Döden är en schlager” finns fortfarande utgiven som e-bok och ljudbok. Ljudboken är inläst av Marie Richardson. Nu skriver Ann-Christine på del två och tre i bokserien om Martina di Gombri och hennes kollegor på USM-gruppen, utredningsrotelns speciella utredningsgrupp. Bladverk Text verkar för utgivning av de båda uppföljarna både i Sverige och utomlands.

Ann-Christine har en fenomenal förmåga att införliva djupgående research med spännande intriger och berörande karaktärer. Gruvliga brott mixas med besök i de fina kvarterens inre – resultatet är utsökt!

Foto: Inger Bladh

Publicerade böcker

Sagt om ”Döden är en schlager”:

Med den här kriminalromanen har Bärnsten goda möjligheter att göra nytt avtryck. Intrigen är välvävd, trovärdig, och ideligen överraskande. Men det är i intensiteten som denna thriller skördar sina stora framgångar. Tolv poäng.
Mats Holm
Helsingborgs Dagblad
Ann-Christine Bärnsten … har gjort en imponerande research, grävt rätt djup i rättspsykiatrin och skalar så småningom fram en trasig människa med imponerande psykologisk skärpa.
Lasse Ringdahl
Södermanlands Nyheter
… som svenska debutdeckare 2005 är den både läsvärd och rentav lovande.
Bo Lundin
Sydsvenskan
Det är inte så ofta jag imponeras av en debuterande författare, Ann-Christine Bärnsten är den första på länge.
Karl Hjelm
DAST Magazine
Om det går att prata om hit i litterära sammanhang är förutsättningarna utomordentligt goda att hennes debut i kriminalgenren Döden är en schlager blir en hit – en stor sådan … hoppas att Ann-Christine Bärnsten ägnar sig helhjärtat åt att skapa nya äventyr i den kriminella genren.
Andres Merelaid
Eskilstuna-kuriren
Det här är en mycket spännande debutroman som jag hade svårt att sluta läsa.
Gun Liverstam
Bibliotekstjänst
Boken passar perfekt för hängmattan som man säkert får svårt att lämna för boken är spännande och svår att lägga ifrån sig.
Yvonne Keymer
Skaraborgs Allehanda
Vilken start på en deckarkarriär!
Monica Bengtsson
Smålänningen