Foto: Karin Linde

Om mig

Jag som driver Bladverk Text heter Karin Wijk. Efter att ha arbetat i hotellbranschen i tolv år – både i Sverige och utomlands – och även läst en kandidatutbildning i service management, bestämde jag mig 2009 för att byta bana. Språk och litteratur har alltid funnits bland mina största intressen och det var åt det hållet som magkänslan förde mig. Efter att ha läst universitetskurser inom språk, litteratur och kreativt skrivande började jag under 2011 som förlagssekreterare på Rabén & Sjögren. Där arbetade jag under några år och en bättre förlagsskola hade jag inte kunnat få! Tjänsten omfattade många olika arbetsuppgifter, till exempel att vara förlagschefens assistent, administrera bokutgivningen från manus till färdig bok samt anordna interna och externa evenemang. Jag fick även möjlighet att utvecklas som korrekturläsare, redaktör, översättare och projektledare.

I oktober 2013 startade jag mitt företag i liten skala. När jag sedan slutade på Rabén & Sjögren i början av 2014 och flyttade till Varberg med min familj blev det mitt nya heltidsjobb. Utöver att arbeta med bokmanus har jag frilansat som facköversättare. Jag arbetar sedan en tid tillbaka även som frilansande litterär scout åt Saga Egmont, vilket i det här fallet innebär att kontakta upphovspersoner eller deras rättighetsinnehavare angående digital utgivning.

Under hösten 2015 vidareutbildade jag mig och tog en kandidatexamen i engelska vid Göteborgs universitet. Under 2018 har jag utvidgat min verksamhet och börjat arbeta som litterär agent. För mig är det en fantastisk kombination – att både få grotta ner mig rejält i ett bokmanus för att sedan lyfta blicken ut mot världen och se nya möjligheter.

Jag bor i Varberg tillsammans med min man och våra två barn. När jag är ledig hänger jag med familj och vänner, jag skriver gärna (helst med favoritpennan i en fin anteckningsbok med lagom tjocka sidor), fortsätter läsa böcker (så klart!), dricker cappuccino på kafé och yogar. Ett annat kärt nöje är att resa.

Med värme,
Karin

Utbildningar

2018–2020 – Akademin Valand, Konstnärligt magisterprogram i litterär översättning (engelska till svenska)

Höstterminen 2015 – Göteborgs universitet, Kandidatexamen i engelska med inriktning mot litteratur

Vårterminen 2011 – Stockholms universitet, Engelska II

Vårterminen 2010 – Stockholms universitet, Engelska I samt Kreativt skrivande på engelska

Höstterminen 2009 – Universidad de Buenos Aires, Spanska samt Spansk-amerikansk litteratur

Höstterminen 2007 – Murdoch University Business school, utbytestermin i Australien

2005–2008 – Lunds universitet, Kandidatexamen i Service Management